FILIPINA TAKKAN PULANGKAN ROHINGYA KE LAUT

Kerajaan Filipina berjanji akan memberi perlindungan kepada kira-kira 3,000 “orang bot” daripada Myanmar dan Bangladesh ketika terdapat negara-negara Asia Tenggara yang menolak pelarian itu.

Setiausaha Komunikasi Filipina Herminio Coloma juga menafikan laporan akhbar bahawa mereka “akan menolak kembali ke laut” pelarian itu, yang mencetuskan kebimbangan Persatuan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB), lapor Rappler.

Dalam kenyataan di Manila, Coloma berkata Filipina menandatangani konvensyen berkaitan status pelarian, yang disifatkan PBB sebagai dokumen utama mentafsirkankan maksud pelarian, hak mereka dan tanggungjawab negara-negara berkaitan.

Coloma berkata susulan konvensyen pada 1051 itu, Filipina menyatakan setiakwannya dengan PBB untuk menyediakan bantuan kepada pihak yang dikeluarkan dengan paksa daripada tanah air akibat konflik politik.

“Kami akan terus melakukan apa tugas kami untuk menyelamatkan nyawa bawah mekanisme sedia ada untuk menjalankan komitmen kami bawah konvensyen itu,” Coloma dipetik sebagai berkata.

Langkawi menjadi tumpuan minggu lepas apabila 1,158 warga Bangladesh dan etnik Rohingya Myanmar mendarat haram di pulau peranginan itu pada 11 Mei, yang merupakan jumlah pendaratan pendatang asing tanpa izin (PATI) terbesar dilaporkan setakat ini.

Bernama melaporkan insiden itu berlaku selepas negara jiran, Thailand memerangi sindiket pemerdagangan manusia secara besar-besaran selepas menemui lebih 30 mayat ditanam di selatan negara itu.

Langkawi dikejutkan dengan kebanjiran beramai-ramai apabila satu daripada bot kayu yang membawa PATI itu terkandas di benteng pemecah ombak berhampiran pantai Pasir Bedengung, di barat pulau itu.

Beberapa jam sebelum berita kemasukan itu, seramai 469 warga Bangladesh dan Rohingya mendarat di Aceh, barat laut Indonesia, yang mencetuskan spekulasi, beribu-ribu lagi PATI dengan beratus-ratus bot

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s