DS Anwar Ibrahim: Jangan musnahkan integriti institusi kita

Saya sempat bertemu Datuk Seri Anwar Ibrahim di Penjara Sg Buloh baru-baru ini dan beliau telah mengarahkan supaya kenyataan beliau seperti berikut disebarkan.
“Saya menggesa Perdana Menteri Dato’ Sri Najib untuk menghentikan segala tindakan mengganggu dan mengancam pegawai-pegawai siasatan agensi kawal selia negara. Saya merujuk secara khusus bagaimana anggota PDRM diguna untuk menangkap, menyoal siasat malah juga mereman anggota-anggota Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), termasuk mereka yang terlibat di dalam siasatan bagaimana RM 42 juta wang rakyat melalui SRC International dimasukkan ke akaun peribadi DS Najib di AmBank.
Terdapat juga tanda-tanda bahawa Bank Negara, yang merupakan institusi kawal selia yang teramat penting, juga sedang diancam. Amatlah mustahak bagi negara dan keadaan ekonomi agar Bank Negara terus dilihat sebagai sebuah badan yang bebas, profesional dan berintegriti. Bank Negara wajib dibenarkan menjalankan tugas-tugas tanpa kekangan terutama di dalam aspek pengesanan dan pencegahan pengubahan dan aliran wang haram. Jika Bank Negara dilihat cuai dan tidak cekap menjalankan tugas akibat gangguan politik, maka ekonomi negara akan mengalami kesan yang amat serius.
Rakyat Malaysia perlu bersatu dalam memberi sokongan terhadap SPRM dan Bank Negara untuk menjamin institusi-institusi ini selamat dari gangguan politik.
Saya menggesa agar semua rakyat Malaysia, Ahli-Ahli Parlimen dari semua parti, NGO dan masyarakat sivil mengetepikan perbezaan dan bersatu untuk menyelamatkan negara kita dari krisis politik dan ekonomi yang melanda kita sekarang.”
Sivarasa Rasiah
Anggota Majlis Pimpinan Pusat dan Biro Politik KEADILAN
Ahli Parlimen Subang
Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s