Perbicaraan SELCAT Isu KSSB

Pada 2, 3, dan 4 Jun 2010 saya telah menghadiri perbicaraan SELCAT berkenaan isu KSSB yang diadukan oleh MP Kapar, YB Manikavasagam. Sebagai sebuah kerajaan yang telus dan mengambil cakna isu penyelewangan dan salah urus tadbir. Kami dari SELCAT menerima aduan dan menjalankan siasatan. Pelbagai agensi terlibat dipanggil, termasuk MP Kapar YB Manikavasagam, Exco yang berkaitan YB Yaacop Sapari, Pengarah Urusan KSSB, dan wakil dari Pejabat Tanah dan Galian Selangor.

Perbicaraan akan bersambung kepada suatu tarikh yang akan diberitahu kelak. Setakat saksi yang dipanggil, masih belum wujud bukti-bukti atau unsur penyelewangan seperti yang dilaporkan. Urus Tadbir Selangor seperti ini diharap dapat membuka mata semua rakyat Malaysia, tentang ketelusan yang diwujudkan. Dalam petandbiran kerajaan, bukan parti politik yang menjadi sebab mengapa perbicaraan ini dilakukan.

Sekurang-kurangnya rakyat tahu bahawa, di dalam pentadbiran kerajaan negeri, terutamanya kerajaan pusat, dan kerajaan tempatan haruslah merentasi parti politik. Perbezaan pendapat harus diraikan, dan penyelewangan akan dicegah. Asas ini membawa keutuhan Pakatan Rakyat.

Meneliti dokumen berkaitan sebelum bergerak ke dewan perbicaraan

Sesi pertanyaan dengan saksi

Antara teman-teman yang hadir. Dari kiri YB Dr Rani (Meru), YB Weng San (Kampung Tunku), YB Hannah Yeoh (Subang Jaya), YB Suee Lim, dan YB Philip (Telok Datok)

Antara orang awam dan wakil media yang hadir

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s