Kursus kemahiran bagi ibu-ibu tunggal dan wanita

dsc03825

Baru-baru ini, Pusat Khidmat Rakyat DUN Taman Medan telah memulakan kursus-kursus bagi usahawan kecil. Kursus tersebut dibuka kepada ibu-ibu tunggal yang berminat mencari sumber pendapatan sampingan.

Kursus-kursus yang akan ditawarkan adalah menjahit manik, menjahit langsir, memasak (lauk, kuih), menganyam bakul daripada kertas dan membuat ‘costume jewellery’.

Maklumat lanjut boleh diperolehi daripada Pusat Khidmat Rakyat. Buat masa sekarang, kursus yang sudah bermula ialah menjahit manik. Yuran yang dikenakan adalah mengikut kursus dan pendapatan isi rumah.

Usaha sedang dibuat untuk mencari peluang bagi peserta-peserta yang telah mengikuti kursus mendapat peluang tempahan atau memasarkan produk-produk yang telah dihasilkan kelak.

Advertisement

19 thoughts on “Kursus kemahiran bagi ibu-ibu tunggal dan wanita

  1. Pingback: My Blog – 2010 in review « Haniza Talha – Landscaping New Politics

  2. Salam utk Kak Haniza….utk kursus kemahiran Lain bagi ibu2 tunggal saya mencadangkan kursus kemahiran dalam pemprosesan makanan kerana d samping menghalalkan makanan kita mrk juga dapat memulakan perniagaan dgn modal yg rendah mudah berurus niaga…pulangan modal yg sgt cepat…insyallah saya boleh meluangkan masa n berkongsi pengalaman dlm pemprosesan makanan antaranya: 1)Bahagian Bakery..a)aneka jenis roti & Pizza.b) aneka Jenis Donat 1) Sweet Doughnut 2) King Doughnut Frozen Doughnut 2)Bahagian Makanan Laut a)fishball/fishcake/keropok lekor/keropok segera/keropok kering 3)bahagian minuman KORDIAL…a) Kordial berperisa Oren/Rose/Sarsi 4)bahagian Sos Cili n Pencicah 5)Makanan Segara a)Roti canai & Frozen b) Cha Koi c)Pau putih ….sebarang keterangan lanjut boleh berhubung dgn saya ke Email:azizah_wardina03@yahoo.com/FB:Durian tembaga satu@ sms ke 0128709468 (Bussines line) 0138407872 (Personal Line) Dg.Azizah Salwah
    TQ

  3. Sy seorg ibu tunggal Dan berasal Dr johor.. Sy nk mulakn perniagaan mmbuat jualan kecil kecilan tp tw nk mulakn mcmne.. N sy berminat nk follow Akak pnye kursus… Mcm ne ye sy nk apply..? Sy harap bole la sy join n dpt kn idea utk perniagaan sy tu nt.. Memandangkn kos Sara hidup skrg making meningkat..n at least sy bole spend time mase dgn anak sy yg masih kecik tu.

    • Saudari nurul,
      Jika saudari tinggal di Selangor boleh ambil manfaat daripada program Hijrah yg merupakan pinjaman mikro utk perniaga kecil. Atau ikuti kursus penjagaan anak dan seterusnya boleh buka Taska. Sila hubungi pusat khidmat rakyat yang berdekatan atau DUN saudari

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s